Woord van de dag: smaakvol

smaakvol eten

Is eten smaakvol of smakelijk? Vol van smaak: ja. Smakelijk: ook. Maar smaakvol? Is dat niet een bijvoeglijk naamwoord voor interieur, decoratie, tafelschikking of de opmaak van een bordje?

Is een avond lekker eten een smaakvolle ervaring? Dat hangt van de styling af. Ik zou zeggen: als het wel smaakvol, maar niet smakelijk is: negatieve recensie. Als het wel smakelijk, maar niet smaakvol is: een geheide hit.¬†Wit betegelde muren, formica meubilair, tl-lampen, maar het eten is zo vol van smaak, zo smakelijk, dat je de smakeloze inrichting voor lief neemt (sterker: dat is camp en dat is hip). Maar de smaakloze inrichting… ga je de muren, tafelbladen of stoelzittingen proeven?

Is het tegengestelde van smaakvol smaakloos of smakeloos? Smaakloos lijkt me het tegengestelde van smakelijk als vol van smaak. Smakeloos het tegengestelde van smaakvol. Smakeloze decoratie: geen goede smaak. Smaakvolle inrichting: goede smaak. Smaakvol gerecht: mooi op het bordje gedrapeerd. Smakeloos gerecht: flauw van smaak, of gewoon vies. Smakelijk gerecht of gerecht vol van smaak: lekkerrrrr!

Bij ons thuis koken we graag smakelijke gerechten, vol van smaak, in culinair jargon ook wel: ‘hoog op smaak’. We eten er smakelijk of met smaak van. Meer zo als ze smaakvol zijn opgediend op de schalen van het mooie servies. Het oog wil ook wat.

Je verhaal van concept tot content