Slabakken

gebakken sla

Weer zo’n woord dat blijft haken. Slabak is een saladeschaal, groentekom, ook wel: saladecontainer. Dan is er – al een tijdje erg in de mode – de slabak als flinke plantenbak voor zogenaamde ‘pluksla’, elke dag een paar handjes vers.

Het is ook een werkwoord. Ik slabak, wij slabakken. Hoe vervoeg je het verder? Hij slabakte, zij hebben/hadden geslabakt. Gebiedende wijs: slabak! Vragende wijs: slabak je?

Bak jij de sla?

Wat zit je nou te slabakken? Lekker geslabakt? Heb je de sla al gebakken? Je kunt ermee blijven spelen. Dat wordt een oorwurm, zoals eerder met een hoop gezwam. De lijn gebakken sla laten we dus schieten. Wat betekent slabakken nu eigenlijk?

Slap slacken

In Nederland: luieren, treuzelen. In België: kwijnen, slecht gaan, slecht verlopen. Slabakkende onderhandelingen, of de levensverwachting die slabakt, ze zetten het gerust in de krant. Mooi toch?

De oorspronkelijke betekenis is verslappen, zegt Onze Taal. Het oude werkwoord slacken – slap of los worden – vermengd met slap, of verslappen, is waarschijnlijk de basis.

Bakken sla, verse lappen en madammen in gala

Nee, slabakken heeft niets te maken met bakken sla. Zoals verslappen niets te maken heeft met verse lappen. En Galamadammen, niet ver van onze nieuwe werkplek in Friesland, niets met madammen in gala.

Het laatste is een klein buurtschap met enorme watersportfaciliteiten tussen de meren Morra en Fluessen. Het geslacht Galama heeft zich al in de 10e eeuw op dit belangrijke kruispunt van wegen en water gevestigd. Hoe het verder ging, lees je hier.

Onbekommerd taalkronkels volgen, dat brengt je nog eens ergens!

Slabak en potteke

Ook op internet, waar een verrassing opduikt: het gezelschapsspel Slabakken, ook bekend als Brief in de pan, Pottekespel, Namenspel of Who is the man. Het gaat om het beschrijven, uitbeelden en raden van bekende personen.

De namen worden op briefjes geschreven die dichtgevouwen in een kom, doos, hoed, pot, pan, bak… hoera, slabak! worden gedaan.

Gezellig slabakken? Hier vind je de spelregels!

Je verhaal van concept tot content