Een zwamverhaal

Zwammen

Er is veel gezwam in de wereld. We zwammen, we zwamden, we hebben vermoedelijk altijd gezwamd. En dan is er de zwam. In oneindig veel soorten en maten. Fungus is de officiele soortnaam, meervoud fungi: zwammen. Wat is het verband? Is er eigenlijk verband?

Zwammen

Eerst maar eens de betekenis van zwammen. Die is veel van hetzelfde: kletsen (al sinds 1882), doelloos en onzinnig praten, zeuren, zwetsen. Een feestelijke lijst synoniemen vind je hier. De spreker wordt zwammer of zwamneus genoemd. Geen zwam.

Zwam

Want een zwam is een schimmel. Het vruchtlichaam van de schimmel kennen we als paddenstoel. Van elfenbankje en vliegenzwam tot eekhoorntjesbrood. Zwam en paddenstoel zijn dusĀ niet hetzelfde. Gist is ook een zwam, ofwel schimmel. Schimmels gedijen overal waar het vochtig is, van bosgrond en rottend hout tot de voegen van de badkamertegels.

Het verband

Wat is nu het verband tussen zwammen en zwam? Het uiterlijk van de zwam, volgens etymologen. Over smaak valt niet te twisten zullen we maar zeggen. Zo sponzig, voos en pafferig als de zwam er uitziet, zo zinledig, zwammig, zwammerig of zwammend is het gezwam van de zwammer. (Spreek deel twee van deze zin zo snel mogelijk uit om te ervaren hoe zwammen voelt.)

Bomen

Zwammen is in de negentiende eeuw in zwang gekomen in studentenkringen. Er is een verband met bomen en een boom opzetten. Dat heet van een hoger gehalte te zijn. Laat nou net op dode bomen zo’n rijkdom aan zwammen groeien!

Je verhaal van concept tot content