De maand van de dag van

Kalender voor de dag van

Hebben we nog gewone dagen? Van die zomaar-de-volgende-dag dagen? Het begint krap te worden. Het aantal dagen ‘van’ overschrijdt inmiddels ruimschoots de religieuze (25 december), nationale (5 mei) en maatschappelijke (8 maart) dagen. Dat zijn er dan maar een paar uit mijn herkomstgebied en cultuur. Op Bonaire kreeg ik Dia di Boneiru (6 september) en Dia di Rincon (30 april) er bij.

Dag van de ander

In mijn agenda staan ook Deepavali (hindoestaans), Loofhuttenfeest (joods), Asjoena (islamitisch) en Makha Bucha (boeddhistisch). En de dagen van de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap in België. Er staan herdenkingsdagen in die ik vroeger op school niet leerde, zoals de Herdenking van de Bevrijding van Auschwitz, 27 januari; en de Dag van de Afschaffing van de Slavernij, 2 december.Een goede vriendin zag in 1990 haar verjaardag, 3 oktober, de Dag van de Duitse Eenheid worden. De geboortedag van mijn vader, 31 mei, is inmiddels Antitabaksdag. Velen van ons worden op al bezette dagen dagen geboren. Op 6 augustus, de dag van de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Op 4 mei, waardoor de verjaardagsborrel twee minuten wordt onderbroken. Op 5 december, waardoor je een cadeautjes-krijgen-gelegenheid misloopt.

Nieuwe dag

Ergens jaren negentig werkte ik als uitzendkracht op een kantoor en trof een bos bloemen aan op mijn bureau. Wie is er hier zo lief voor me? huppelde mijn hart, maar het was niet zo persoonlijk: de derde donderdag van april is al bijna 30 jaar Secretaressedag. Niet te verwarren met de 20 jaar jongere Rokjesdag, 22 april, voor fans van columnist Martin Bril. Intussen is het sinds 2015 op 21 juni Wereld Yoga Dag. Er zit een stijgende lijn het aantal dagen ‘van’. Misschien is er daarom een hiërarchie in aangebracht? Je hebt de Dag (van de Leraar, 5 oktober), de Europese Dag (tegen Mensenhandel, 18 oktober), de internationale Dag (van de Ouderen, 1 oktober) en de Werelddag (van het Boek, 23 april, of Dieren, 4 oktober).

Gewone dag

Gewoon opstaan, espresso’tje drinken, al of niet een rondje sporten en aan het werk gaan kun je vaker niet dan wel onbekommerd doen, op straffe van het besef dat je iets mist. Gelukkig is er fijnedagvan.nl. Op deze site zie ik voor vandaag de internationale dag van de Witte Stok en de internationale dag van het Handen Wassen. Morgen is het Wereldvoedseldag, woensdag internationale dag ter Bestrijding van Extreme Armoede en donderdag niet alleen Europese dag tegen Mensenhandel maar ook internationale dag van de Menopauze.

Zijn er nog gewone dagen? Nog wel, maar het gaat hard. In oktober zijn het de 19e, 26e, 28e en 30e. In november is het zelfs acht keer geen ‘dag van’! Maar in april nog maar drie keer. En in mei zijn er geen gewone dagen meer, dan is elke dag een ‘dag van’.

Mei, de maand van de dag van.

Je verhaal van concept tot content