Zelf groenten en fruit telen op Bonaire

Een praktisch boek over zelf groenten en fruit telen, met meer foto’s dan tekst, was de opdracht. Dat werd een geweldig leuk project bij Germine Ramackers-Frans, in haar kunuku midden op Bonaire; en bij Lacy Pauletta, kunukeru in Rincon.

‘Kunuku’ is een woord uit het Arawak, de taal die werd gesproken door de oorspronkelijke inwoners van Bonaire, de Caquetio Indianen. Het is een stuk grond waar voedsel wordt verbouwd en waar dieren worden gehouden. Groot gedacht heet dat nu een boerderij, wat kleiner gedacht is het een moestuin of erftuin. De ‘kunukeru’ is de boer.

Hoe fotografeer je ‘grond mengen’, ‘zaaien’, ‘planten’, ‘uitdunnen’, ‘bodemverzorging’, ‘pis-pis bestrijden’ en ‘een schaduwkas bouwen’? En dat zo, dat de tekst zo veel mogelijk bijschrift blijft? Hoe giet je dat vervolgens in een boek dat tegen een stootje kan, waarin je snel kunt bladeren en meteen ziet wat de bedoeling is?

Betaalbaar, vers, gezond

Op eilanden waar elke aardappel moet worden ingevlogen is vers eten duur. Terwijl de bevolking het in het algemeen niet breed heeft. Het resultaat: ongezond eten, met veel prefab producten en veel suiker, vet en zout. Is betaalbaar vers en gezond toch mogelijk? Eten uit eigen tuin kan daar in elk geval aan bijdragen. Je moet er wel wat voor doen. Wat, en hoe, dat laat het basisboek Groenten en Fruit op Bonaire zien.

De stoer gedrukte en stevig gebonden versie is in het Papiaments. Via de Dutch Caribbean Biodiversity Database (DCBD) kan het boek als pdf worden gedownload in het Papiaments, Nederlands en Engels.

De makers

Fotografie: Staysly Goilo, Bonaire. Draaiboek fotografie, tekst: Corien Unger, Art Copy Team. Eindredactie: Jan Jaap van Almenkerk, Wayaka Advies, Bonaire. Ontwerp en vormgeving: Wijnand Vlok, Art Copy Team. Druk: Wilco BV, Amersfoort.

Je verhaal van concept tot content